søndag 11. april 2010

Blåskjell à la marineraBlåskjellene er på sitt aller beste i vintermånedene, fine og blanke i skallet, ekstra kjøttfulle og mye mer intense i fargen enn sommerskjellene. Nyt de deilige oransje smaksbombene til en rimelig penge. Her er min favoritt:

Blåskjell à la marinera

Alle spanske retter med ovennevnte tilnavn, som betyr "på sjømannsvis", har det til felles at de er enkelt komponert. Om bord på små fiskebåter var tilbehøret oftest svært begrenset - kanskje en løk eller hvitløk og en slant olivenolje, muligens litt krydder og en skvett vino, hvis ikke sjømannen hadde tømt kaggen. Mang en tapasrett har sett dagens lys i en fiskebåt, laget på dagens fangst og det de hadde for hånden av krydder.

To hovedretter eller fire forretter:

1 kg levende blåskjell
1 hvitløk
olivenolje
1 1/2 dl hvitvin
1 bunt fersk persille

La skjellene 'gå seg rene' i isvann en times tid eller mer. Fjern 'skjegg' og evt. ru fra skallet.
Kast de som ikke lukker seg når de bankes lett.

Hakk hvitløken og surr den forsiktig i et par spiseskjeer olivenolje, på svak varme i en stor kjele til den er myk. Når hvitløken er klar, har du i hvitvin, gir et lite oppkok og har i skjellene , legger lokket på og skrur varmen ørlite opp. Følg med til skjellene åpner seg, maks fire-fem minutter.
De tåler å surre litt på siden et par minutter til, men vend dem i sausen/kraften før du legger det hele opp på et stort dypt og varmt fat. Kan selvfølgelig også serveres rett fra gryten. I begge tilfeller avslutter du med å drysse finhakket persille over like før servering, og sørger for godt sylferskt dyppebrød til...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar